Επισκεφτείτε μας και στο Facebook!

Σκέψεις για ιδανική διατροφή.

Διαβάζοντας κατά καιρούς ένα σωρό βιβλία και sites  στο internet για συμβουλές για μια πλήρη και υγιεινή διατροφή, η οποία θα μου χαρίσει ιδανικές αναλογίες και φυσικά σωματική και ψυχική ευεξία, αποφάσισα να συγκεντρώσω όλα τα σπουδαία μυστικά που ανακάλυψα, προκειμένου να συνθέσω το ιδανικό πρόγραμμα διατροφής και να λύσω τελικά το γρίφο της παχυσαρκίας.
  Προτού όμως ξεκινήσω την καταγραφή των αποτελεσμάτων της έρευνας μου, κρίνω σκόπιμο να αναφέρω ότι το στομάχι μας, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα σπουδαιότερα και σημαντικότερα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Αυτό δεν αποτελεί μια επιπόλαιη εκτίμηση , αλλά στηρίζεται σε σοβαρά επιχειρήματα τα οποία και θα αναφέρω ευθύς αμέσως. Κατ’ αρχάς , το στομάχι μας είναι ένα όργανο το οποίο χρησιμοποιούμε απαραιτήτως κάθε μέρα. Εάν αυτό παρουσιάζει προβλήματα τότε κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη η επιβίωσή μας διότι η τελευταία εξαρτάται από την ικανότητά του να αφομοιώνει την τροφή που προσλαμβάνει. Η καθημερινή του χρήση- σε κάποιες περιπτώσεις θα κάναμε λόγο για κατάχρηση- το καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητο, όπως συμβαίνει και με όλα τα όργανα του ανθρώπου που χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση για πολλές φορές μέσα στη μέρα.
  Ας σκεφτούμε για παράδειγμα τα δόντια μας και  πόσο ευαίσθητα είναι, αφού τα υπολείμματα  τροφών που μένουν πάνω σε αυτά, εάν δεν τα περιποιηθούμε καταλλήλως, τα καταστρέφουν ταχέως προκαλώντας μας σοβαρά προβλήματα και οξείς πόνους , που μας οδηγούν μοιραία στην άχαρη οδοντιατρική καρέκλα. Εάν το επιχείρημα με τα δόντια δεν ήταν αρκετά πειστικό, ας αναλογιστούμε τη σπουδαιότητα και την ευαισθησία των γεννητικών μας οργάνων, που αποτελούν και αυτά μια ομάδα οργάνων που χρησιμοποιούμε καθημερινώς για πολλές φορές μέσα στη μέρα. Αν δεν ακολουθήσουμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής και δεν τους παρέχουμε τη δέουσα φροντίδα, τότε παρουσιάζονται διάφορα προβλήματα με ποικίλες συνέπειες στην γενικότερη υγεία μας, οδηγώντας μας κατευθείαν σε ειδικευμένους ουρολόγους-γυναικολόγους, οι οποίοι θα μας προικίσουν με πλούσια αντιβιοτικά  και αλοιφές. Έτσι λοιπόν και το στομάχι μας , κινδυνεύει από σοβαρές παθήσεις , αν δε του δοθεί η κατάλληλη φροντίδα. Και όταν κάνουμε λόγο  σε αυτή την περίπτωση για φροντίδα σίγουρα δε εννοούμε την συχνή και σχολαστική του πλύση, αλλά την τροφοδότησή του με όλες εκείνες τις απαραίτητες τροφές που θα του προσφέρουν την κατάλληλη ενέργεια για να λειτουργήσει και για να υποστηρίξει τις ανάγκες του οργανισμού μας.     
 Σκόπιμο θα ήταν εδώ να αναφέρω ότι το στομάχι για πολλούς πολιτισμούς αποτελεί το κέντρο των συναισθημάτων μας. Εάν αυτό μας ακούγεται κάπως ξένο, γιατί η ελληνική κουλτούρα δεν αποδέχεται τέτοιου είδους ισχυρισμούς , τολμώ να πω ότι η άνωθεν κρίση αποτελεί μια μεγάλη αλήθεια , την οποία όμως δεν έχουμε ακόμα συνειδητοποιήσει. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να φανταστούμε το στομάχι μας σαν ένα σφουγγάρι συναισθημάτων, το οποίο απορροφά καθετί που αισθανόμαστε, είτε αυτό είναι θετικό, είτε αρνητικό. Γι’ αυτό ακούμε συχνά ανθρώπους να λένε χαρακτηριστικά τα εξής:
  • Όταν αγχώνομαι δε καταλαβαίνω πόσο τρώω.
  • Όταν είμαι στεναχωρημένος-η ξεσπάω στο φαγητό.
  • Η καλή διάθεση μου ανοίγει την όρεξη.


 Ακούμε όμως και αυτά:
  •    Όταν περνάω καλά δε σκέφτομαι καθόλου το φαγητό.
  •    Όταν ερωτεύομαι αδυνατίζω γιατί τρώω λιγότερο.
  •   Όταν αγχώνομαι πονάει το στομάχι μου και δε μπορώ να φάω τίποτα.
  •    Όταν στεναχωριέμαι χάνω την όρεξή μου.


 Είμαι σίγουρη ότι όλοι μας ταυτιζόμαστε με κάποια-ες από τις άνωθεν προτάσεις και αναγνωρίζουμε συνήθεις συμπεριφορές μας. Επομένως, θα ήταν παράλογο να μη δεχτούμε την άποψη ότι το στομάχι μας επηρεάζεται από τη συναισθηματική μας κατάσταση και ότι τελικά αποτελεί ένα σφουγγάρι με έντονη συναισθηματική απορροφητικότητα. Αυτό το καθιστά ακόμα πιο ευαίσθητο, γεγονός που πρέπει να μας οδηγήσει σε ακόμα πιο ορθές διατροφικές επιλογές για να το προστατέψουμε. Εάν ακόμα αμφιβάλλετε για την ορθότητα της άνωθεν κρίσης, οποιοσδήποτε γαστρεντερολόγος θα σας διαβεβαιώσει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των στομαχικών παθήσεων οφείλεται σε ψυχολογικο-συναισθηματικά αίτια και όχι τόσο σε παθολογικά , όπως ίσως θα πιστεύατε. Το άγχος κρατάει τα πρωτεία και ακολουθούν περιστατικά έντονου στρες ή σοβαρής στεναχώριας.   
 Το επιχείρημα αυτό περιπλέκει ακόμα περισσότερο το γρίφο της ιδανικής διατροφής, αφού ο συναισθηματικός παράγοντας είναι εντελώς απρόβλεπτος και ικανός να τινάξει στον αέρα οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια κάνουμε για απώλεια βάρους. Σίγουρα λοιπόν , ένας διατροφολόγος μπορεί να μας βοηθήσει στο να κάνουμε σωστές διατροφικές επιλογές, αλλά δεν υπολογίζει ποτέ –κατά τη γνώμη μου άκρως δικαιολογημένα- τον αστάθμητο συναισθηματικό  μας παράγοντα που μπορεί να μας αποπροσανατολίσει από την προσπάθειά μας, αφού εμφανίζεται χωρίς καμία προειδοποίηση.
  Εάν λοιπόν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν δοκιμάσει τα πάντα και δεν έχουν καταφέρει να χάσουν κιλά, τότε σας συμβουλεύω να ψάξετε τα συναισθήματα που βιώνατε όταν κάνατε τις απόπειρές σας. Νομίζω ότι αυτά που θα ανακαλύψετε , θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε γιατί αποτύχατε και έτσι να πάψετε να κατηγορείτε τον εαυτό σας και το πρόγραμμα διατροφής που ακολουθήσατε.     
 Κάνοντας λόγο παραπάνω για κουλτούρες, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθώ και στην ελληνική, η οποία όσο και αν μας κάνει εντύπωση συνδέεται  με το φαγητό. Τα ήθη, τα έθιμά μας, ο  καθημερινός τρόπος ζωής μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με έναν πλούτο  μοναδικών γεύσεων. Όλα τα σημαντικά γεγονότα που βιώνει κανείς στη ζωή του, όπως είναι ο εορτασμός των γενεθλίων του ή της ονομαστικής εορτής του, μια μεγάλη επαγγελματική επιτυχία του, η απόκτηση ενός τίτλου σπουδών, ενός πτυχίου ξένων γλωσσών, η αλλαγή του χρόνου, ο γάμος του, η βάπτιση του παιδιού του, ακόμα και η απώλεια ενός αγαπημένου του προσώπου, σφραγίζονται με πλούσια, επιμήκη τραπέζια που φιλοξενούν κάθε λογής γεύσεις!
  Ακόμα και οι μεγάλες θρησκευτικές εορτές συνοδεύονται από λουκούλλεια γεύματα, όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα! Εάν αυτές πέσουν σε περιόδους νηστείας, τότε  επιτρέπεται η κατανάλωση ελαίου, κρασιού και ψαριού όπως  συμβαίνει στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου ή την Κυριακή των Βαΐων. Ίσως μέχρι εδώ να έχω παρουσιάσει μια κοιλιόδουλη ελληνική πραγματικότητα γιατί έχω παραλείψει να αναφερθώ στο εξής: το γεύμα επισφραγίζει τη σύναξη της οικογένειας , που αποτελεί το βασικό παρανομαστή της ελληνικής κουλτούρας. Επομένως , η ελληνική οικογένεια συγκεντρώνεται γύρω από ένα τραπέζι, για να γιορτάσει σημαντικά γεγονότα και να απολαύσει ο ένας την παρέα του άλλου μαζί με ένα νόστιμο μεζέ και φυσικά ένα ποτήρι καλό κρασί. Είναι λοιπόν προφανές ότι μέσα στην ελληνική μας  συνείδησή  το φαγητό δεν αποτελεί απλώς μια πρωτογενή ανάγκη επιβίωσης, αλλά αντιθέτως συμπρωταγωνιστεί με εμάς σε κάθε σπουδαίο γεγονός της ζωής μας!      
 Και δε φτάνουν όλα αυτά, η ελληνική κουζίνα αποτελεί μια από τις νοστιμότερες κουζίνες παγκοσμίως, που δύσκολα κανείς μπορεί να της αντισταθεί, αφού διακρίνεται για τις πλούσιες γεύσεις της, τους ιδανικούς συνδυασμούς της, την ποικιλία της, συνθέτοντας έτσι έναν εξαιρετικά νόστιμο τρόπο διατροφής! Και μη μου πείτε ότι όλοι εσείς που έχετε ταξιδέψει σε χώρες του εξωτερικού και έχετε γευτεί τα τοπικά τους εδέσματα, δεν έχετε αναρωτηθεί… « Μα τι τρώνε αυτοί οι ξένοι τέλος πάντων;».Παράλληλα, η πρώτη σκέψη που κάνετε όταν φτάσετε πίσω στα πάτρια εδάφη, είναι « Μα πού θα βρω μια χορταστική χωριάτικη σαλάτα, λίγο ψωμάκι και κανένα σουβλάκι;; Οι ξένοι δεν ξέρουν να τρώνε!». Κανείς όμως δε θα μπορούσε να μας αδικήσει για όλες αυτές τις σκέψεις, ειδικά εάν γνωρίζει τα οφέλη της Μεσογειακής Διατροφής.
 Εδώ πάλι ανοίγει ένα καινούριο κεφάλαιο, το οποίο , όσο και αν σας φαίνεται παράξενο, το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά! Αυτό συμβαίνει γιατί –κατά την ταπεινή μου γνώμη- έχουμε την ευλογία να έχουμε γεννηθεί και να ζούμε στην όμορφη Ελλάδα, μια αγροτική χώρα, που παράγει σε αφθονία ζαρζαβατικά, φρούτα, νόστιμα αγνά τυριά, δημητριακά, όσπρια, παρθένο ελαιόλαδο, μέλι αρκετά κρέατα και φυσικά…ψάρια! Όλα τα άνωθεν προϊόντα, βρίσκονται σε κάθε ελληνική κουζίνα και τρέφουν εκατομμύρια ελληνικά στόματα εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Εάν λοιπόν ανήκετε στην ομάδα εκείνη των ανθρώπων που θέλουν να χάσουν βάρος, ή να διορθώσουν τη διατροφή τους, τότε είστε εξαιρετικά τυχεροί, διότι δε χρειάζεται να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες! Καταναλώνετε ήδη τις σωστές ομάδες τροφών, απλά δεν φροντίζετε να κάνετε τους κατάλληλους συνδυασμούς, ή υπερκαταναλώνετε  μια ομάδα τροφών σε βάρος μιας άλλης. Μην ανησυχείτε! Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής σας έχετε γίνει κοινωνοί της Μεσογειακής Διατροφής! Αυτό διευκολύνει πολύ την προσπάθειά σας!
   Η Μεσογειακή Διατροφή  αποτελεί έναν ιδανικό τρόπο διατροφής , διότι συνδυάζει αρμονικά όλες τις ομάδες τροφών, προικίζοντας έτσι τον οργανισμό μας με όλα τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία που χρειάζεται για να τα βγάλει πέρα στις σύγχρονες απαιτητικές συνθήκες. Από το σχολείο, οι δάσκαλοί μας έκαναν λόγο για την ύπαρξη μιας πυραμίδας, η οποία είναι χωρισμένη σε τρία επίπεδα, ανάλογα με τη συχνότητα που πρέπει να καταναλώνονται οι ομάδες τροφών ημερησίως, εβδομαδιαίως και μηνιαίως. Όταν μάλιστα αυτή συνδυάζεται με σωματική άσκηση , η οποία δεν ξεπερνά τις 3 φορές την εβδομάδα , τότε χαρίζει στο σώμα μας ευεξία και ενέργεια. Με πολύ απλά λόγια  όταν κάποιος θέλει να ακολουθήσει τη Μεσογειακή Διατροφή πρέπει να κάνει τα εξής:
  • Να τρώει καθημερινά άφθονα λαχανικά και φρούτα.
  • Να χρησιμοποιεί καθημερινά στις συνταγές του αγνό ελαιόλαδο.
  • Να μην ξεχνά να πίνει γάλα ή να τρώει καθημερινά γιαούρτι και τυρί.
  • Να τρώει εβδομαδιαίως ψάρια και πουλερικά.
  • Να μην τρώει πάνω από 4 αυγά την εβδομάδα.
  • Να μην καταναλώνει πολλά γλυκά μέσα στην εβδομάδα.
  • Να προτιμά το κόκκινο κρέας μόνο μία φορά τη βδομάδα .
  • Να γυμνάζεται 3 φορές την εβδομάδα.


 Κάπου εδώ φαντάζομαι ότι θα σας έχει γεννηθεί η απορία : « Αφού ακολουθώ τη Μεσογειακή Διατροφή, πού κάνω λάθος και τελικά παίρνω βάρος;» . Όπως εξηγήσαμε και πριν , η αύξηση του σωματικού μας βάρους, ή η αδυναμία απώλειας των περιττών μας κιλών  οφείλεται σε πλήθος παραγόντων, που όπως είναι φυσικό, διαφέρει από άτομο σε άτομο. Εδώ γίνεται μια προσπάθεια να καταγράψω όλες τις βασικές αιτίες που μας οδηγούν στην υιοθέτηση βλαβερών διατροφικών συμπεριφορών, με μοναδικό σκοπό να εντοπίσει ο καθένας αυτές που αναγνωρίζει στη ζωή του, να τις απομονώσει και τελικά να ξεκινήσει με ηρεμία μια συνειδητή προσπάθεια απώλειας βάρους ή βελτίωσης της διατροφής του.
 Στο κυνήγι λοιπόν των παραγόντων που μας  βασανίζουν θα ήταν μεγάλο σφάλμα μου  να μην αναφερθώ σε έναν που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά και ακούει στο όνομα της ελληνίδας μάνας! Όσο και αν σας ακούγεται περίεργο οι μαμάδες μας , οφείλονται σε ένα μεγάλο ποσοστό για τις διατροφικές  μας διαταραχές , και ναι , ένα μέρος των περιττών μας κιλών προέρχεται από δικά τους λάθη! Η ελληνίδα μάνα – σύμβολο της ελληνικής οικογένειας και του ελληνικής κουζίνας- ταΐζει με πάθος το παιδί της από την πρώτη στιγμή που θα το φέρει στον κόσμο, γιατί έτσι είναι προορισμένη να κάνει από τη φύση της, όπως άλλωστε όλα τα θηλυκά που γεννούν τα μικρά τους. Εδώ όμως υπάρχει μια μικρή διαφορά! Η ελληνίδα μάνα περνάει συχνά στη σφαίρα της υπερβολής, μαγειρεύοντας ναι μεν νόστιμα, αλλά βαριά…Όλοι καλοτρώμε στο μαμαδίστικο τραπέζι λιχουδιές όπως αυγά τηγανητά, λαδερά φαγητά με μπόλικο ψωμάκι για βουτιές στη σάλτσα, σπιτικά γλυκά που μοσχοβολάνε φρέσκο βούτυρο και άλλα πολλά , που μπορεί να μας αρέσουν για τη χορταστική τους γεύση, αλλά που μας προκαλούν και ένα σωρό προβλήματα δυσπεψίας ή αύξησης βάρους. Παράλληλα με τις υπερμεγέθεις μερίδες που μας σερβίρονται, ακούγονται και τα γνωστά πιεστικά σχόλια όπως : « Θα το φας όλο για να γίνεις δυνατός!  Η τελευταία μπουκιά είναι η δύναμή σου ! Με στεναχωρείς που δεν τρως…».


 Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι, το θέμα του φαγητού είναι πιο πολύπλοκο απ’ ότι ίσως να είχαμε σκεφτεί. Η αλήθεια είναι ότι από τη στιγμή που ξεκίνησα να ασχολούμαι με την επιδιόρθωση του σωματικού μου βάρους, γιατί και εγώ ανήκα στην ομάδα των ανθρώπων με περιττά κιλά, αντιλήφθηκα ότι δεν είναι και μια τόσο απλή διαδικασία. Αυτό που πάντα με προβλημάτιζε , και είμαι σίγουρη ότι προβληματίζει και εσάς είναι γιατί να είναι τόσο δύσκολο το να χάσει κανείς κιλά, ενώ είναι εξαιρετικά εύκολο το να πάρει βάρος; Για ποιους λόγους ο καθένας από εμάς μετράει πολλές – για να μην πω πάμπολλες- αποτυχημένες προσπάθειες απώλειας βάρους , και αν τελικά κατάφερε να αδυνατίσει, ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας;
    Η συμβουλή μου είναι πως αν θέλετε αυτή τη φορά να πετύχετε τον πολυπόθητο στόχο σας, μην ξεχάσετε να ξεκινήσετε με την καταγραφή των αιτών που σας οδήγησαν στην πρόσληψη βάρους. Κλείνοντας  λοιπόν, κρίνω απαραίτητο να συγκεντρώσω τις πιο βασικές  αιτίες αύξησης σωματικού βάρους και να σας δώσω έτσι αφορμή για περαιτέρω σκέψη. Μην ξεχάσετε να τους γράψετε σε ένα χαρτί. Με αυτόν τον τρόπο θα συνειδητοποιήσετε πιο εύκολα γιατί παχαίνετε. Στη λίστα σας μπορεί να  κατά καιρούς να προσθέτετε και άλλους παράγοντες, που ίσως τώρα να μη μπορείτε να σκεφτείτε. Η λίστα παραγόντων είναι ανοιχτή και παραμένει ανοιχτή για όσο καιρό κάνετε την προσπάθειά σας. Επίσης , φροντίστε δίπλα από τη λίστα σας να φτιάξετε μια ακόμα την οποία και θα ονομάσετε λίστα αντιμετώπισης. Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί να βρείτε τους λόγους που σας παχαίνουν. Παράλληλα, πρέπει να βρείτε και τον τρόπο να τους σταματήσετε. Το μόνο που είναι βέβαιο είναι ότι για όλα τα προβλήματα υπάρχει μια λύση. Αναζητήστε λοιπόν τους κατάλληλους τρόπους να ελέγξετε τους παράγοντες που σας οδηγούν στην πολυφαγία. Η δημιουργία αυτών των δυο λιστών αποτελεί και το πρώτο βήμα, που πιστέψτε με είναι και το σημαντικότερο. Το να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής χωρίς τις άνωθεν απαντήσεις , αποτελεί άλλη μια άκαρπη προσπάθεια, που θα σας γεμίσει με απογοήτευση. Φροντίζετε τον εαυτό σας για να σας φροντίσει και αυτός!   


ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ

  1. Προβλήματα υγείας.
  2. Έντονες συναισθηματικές καταστάσεις.
  3. Άγχος- Στρες.
  4. Καταστάσεις που προκαλούν ψυχολογική αστάθεια.
  5. Απώλεια ενός σημαντικού προσώπου.
  6. Απότομη διακοπή έντονης σωματικής άσκησης.
  7. Εγκυμοσύνη.
  8. Οικογενειακές συνήθειες.
  9. Άστατο ωράριο εργασίας.
  10. Υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πάμε για...μάθημα!

Πάμε για...μάθημα!
Μπείτε για να επιλέξετε τάξη

20 βιβλιοπροτάσεις για την ΣΤ Δημοτικού